Код професії: 6111
Освітньо-кваліфікаційна характеристика
Плодоовочівник – працівник сільського господарства, який займається вирощуванням овочів, плодів, ягід. Його завдання – вирощувати високі й сталі врожаї якісних плодів на основі впровадження досягнень науки і передового досвіду з метою забезпечення потреб населення в цінних, екологічно-чистих продуктах харчування. Плодоовочівник займається вивченням біологічних особливостей плодових рослин, як складових частин екологічної системи, закономірностей їх росту і розвитку залежно від екологічних факторів.
Найбільше працюють у плодоовочівництві люди, що люблять рослини, ставляться до них, як до живих істот, турботливі, уважні, вдумливі та терплячі. Професія плодоовочівника відноситься до типу «людина-природа», така група професій вимагає від особистості чуйного, дбайливого ставлення до всього живого, зосередженості, врівноваженості, прагнення до створення прекрасного.
Справжній плодоовочівник – це спеціаліст своєї справи, який постійно шукає шляхи оптимізації підготовки ґрунту для сівби та висаджування плодових, ягідних і овочевих культур; внесення добрив і вапнування; живлення рослин та догляду за ними з використанням засобів механізації; вирощуванням розсади і саджанців.